Névadóm egy hétköznapi csoda: Jól mutatja, hogy sokszor az egyszerű dolgok is lehetnek szépek, és a szépség karnyújtásnyira van tőlünk. Ez a szerény növény bővelkedik az érdekességekben.
Már a hagyományos kínai orvoslás nagyon rég óta használja a pitypangot. Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak ismerték már jótékony hatásait a vese-, máj-, gyomorbántalmak, bőrirritációk, epebetegségek, cukorbetegség, ízületi gyulladás, vérszegénység, székrekedés, fogfájás, láz kezelésében. Méregellenesnek és enyhe vizelethajtónak is tekintették.
A pitypang nem csak gyógyászati tulajdonságairól volt ismert, virágait felhasználták festék készítésére, pirított gyökere pedig kávépótló szer.
A növényhez szimbolikus jelentés társul: Ki ne fújta volna a magokat gyerekként, vagy készített virágkoszorút, vagy karkötőt? kócos virágfej a gyerekkor, a remény és az optimizmus jelképe lett. Életszakaszaiban három 3 különböző égitestet képvisel: sárga virága a napot jelképezi, a szóródó kaszat termések a csillagokat idézik, a fehér bóbitájú magok kerek gomolyagja a teliholdhoz hasonló megjelenésű. A szálló magvak számos műben az elengedést szimbolizálják.
Bár egy virágnak gondoljuk, a pitypang aranysárgás-narancsos színű fészekvirágzatát - más őszirózsaféléhez hasonlóan - több száz ú.n. nyelves virág alkotja.
A magokon korongszerű bóbitás repülőszőrök találhatók, amely az ejtőernyőhöz hasonlóan működik, ez a felépítés segíti a mag utazását. Egy német tanulmány szerint az érdekes mechanizmus dacára a pitypangmagok nem tesznek meg túl nagy távolságot, nagy többségük csupán 10 méterre távolodik el anyanövényétől, amit a viszonylag alacsonyan fekvő kiindulási pont magyaráz. Érdekes módon a magok terjedésének nem a szeles, hanem a nyugodt, napsütéses, a levegő feláramlásával járó napok kedveznek: ilyenkor egy-egy mag akár egy kilométert is képes megtenni.
A növény minden része felhasználható. Leveléből friss saláta készíthető. Egy csésze nyers, apróra vágott pitypang levél a napi szükséges A-vitamin bevitel 112%-át tartalmazza. Ugyanakkor csak 25 kalóriát tartalmaz. A 19. századi angol gyógyszerészek a virágok pörkölt gyökeréből készítettek teát. A pitypangot a bor és a gyökérsör gyártásához is használják. A pitypang gyökere pirítva kávépótlóként is használható. A pitypang szárában levő tej szerű folyadék gumi szerű anyagot, latexet tartalmaz. A pitypang A, C és K vitaminban gazdag növény. Továbbá magas vas, kalcium és kálium tartalma van. Az ázsiai konyhában előszeretettel használják saláták és szendvicsek alapanyagaként.
Gyakran tévesen „kutyatejnek” is nevezik, holott a növény nem a kutyatej (Euphorbia) nemzetségbe tartozik, másrészt ezt a nevet használva könnyen összetéveszthető a farkas-kutyatejjel (Euphorbia cyparissias), ami viszont a gyermekláncfűvel ellentétben mérgező tejelő növény.
A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang (Taraxacum officinale) valójában az őszirózsafélék (Asteraceae) családján belül a pitypang (Taraxacum) nemzetségbe tartozóik.